angličtinaPřihlášení do IS MU

Osobní finance – jaro 2020 (BPF_OSFI)

Tato nabídka není nyní v prodeji.

    Předmět Osobní finance je pojat jako první seznámení studentů všech oborů a specializací s osobními a rodinnými financemi. V úvodní části se předmět věnuje základním aspektům osobních a rodinných financí a osobním a rodinným cílům a jejich plánování. Následující bloky jsou zaměřeny na půjčky, spoření a investice, ale i na riziko a zajištění proti němu, platební styk a elektronické bankovnictví. Stranou nezůstane ani problematika bydlení. Závěr je věnován problematice předlužení a způsobům řešení pohledávek po splatnosti a exekuci. V rámci tohoto předmětu získají studenti rovněž informace o vybraných oblastech osobních a rodinných financí ve světě.
    • Rozvrh: jaro 2020
      St 12:00–13:50 P101
      Rozvrh seminárních/paralelních skupin:
      BPF_OSFI/01 Čt 10:00–11:50 P304, L. Staněk Gyönyör
      BPF_OSFI/02 Čt 14:00–15:50 P104, M. Svoboda
      BPF_OSFI/03 Čt 8:00–9:50 P403, L. Staněk Gyönyör
      BPF_OSFI/04 Čt 16:00–17:50 P102, E. Láncošová
    • Katedra financí – Ekonomicko-správní fakulta
    Vyučující

    Osnova
    1)Úvod do osobních a rodinných financí 2)Příjmy a výdaje jednotlivce a rodiny, osobní a rodinný majetek 3) Osobní a rodinné cíle a jejich plánování (osobní a rodinné cíle, kdy začít plánovat své finance, sestavení a realizace osobního a rodinného finančního plánu) 4)Půjčky a úvěry (spotřebitelské úvěry, hypotéční úvěry, splátkový prodej, kreditní karty, leasing…) 5)Spoření (termínované účty, spořící účty, stavební spoření, penzijní připojištění…) 6)Investice (aktivní a pasivní investice; akcie, obligace, podílové listy, indexové produkty…) 7)Riziko a zajištění proti němu, pojištění (cestovní, úrazové, penzijní, zdravotní a životní pojištění, povinné ručení, havarijní pojištění, pojištění odpovědnosti, pojištění pro případ nesplacení úvěru, pojištění pro případ nemoci…) 8)Platební styk. Elektronické bankovnictví. 9)Bydlení (financování vlastního bydlení, výhody a nevýhody vlastnického, družstevního a nájemního bydlení, pojištění, daně) 10) Investice, spoření, úvěry a daně 11) Předlužení domácností a způsoby řešení pohledávek po splatnosti 12)Exekuce (za jakých okolností může být uvalena, na co a na koho může být uvalena, jak probíhá, jak se proti ní bránit, práva exekutora, dlužníka a věřitele, co dělat v případě neoprávněné exekuce…) 13)Osobní a rodinné finance v České republice a ve světě
    Omezení zápisu do předmětu
    Předmět si smí zapsat nejvýše 220 stud.
    Informace učitele
    Předmět je ukončen písemným testem formou odpovědí na otázky s výběrem daných odpovědí, minimálně 60% správných odpovědí. Ke zkoušce může student přistoupit pouze pokud zpracuje a odevzdá seminární práci ve stanovené kvalitě a termínu a získá alespoň 60 bodů z průběžných testů.

Celková cena: 0 Kč vč. DPH