angličtinaPřihlášení do IS MU

Kurz Základní postupy v aplikované behaviorální analýze - akreditovaný MPSV (JS2022)

Tato nabídka není nyní v prodeji.

Bližší informace naleznete zde: http://www.ped.muni.cz/celozivotni-vzdelavani/kurzy.

Kurz je určen pro sociální pracovníky a pracovníky v sociálních službách, kteří vykonávají přímou péči o osoby v ambulantních či pobytových zařízeních a základní nepedagogické činnosti.

Požadované předpoklady: Zaměstnání v sociálních službách (nutnost doložení pracovního zařazení mezi sociální pracovníky a pracovníky v sociálních službách).

Průběh kurzu a způsob jeho ukončení: Absolvent kurzu obdrží osvědčení o absolvování programu celoživotního vzdělávání. Podmínkou získání osvědčení je splnění zadaných úkolů a úspěšné absolvování závěrečného testu.

Termín podání přihlášky: PRODLOUŽENO DO 9. 2. 2022 (přihláška ke stažení zde) – vyplněnou přihlášku spolu s prostou kopií dokladu o nejvyšším dosaženém vzdělání a potvrzením o zaměstnání v sociálních službách je nutné zaslat poštou na adresu Centrum celoživotního vzdělávání, Poříčí 7, 603 00 Brno nebo naskenované e-mailem na kucerovadana@ped.muni.cz

Poznámka: Kurz je akreditován (číslo akreditace A2018/0201-SP/PC).

  • Společné informace k akreditovanému i neakreditovanému kurzu Základní postupy v aplikované behaviorální analýze (JS2022)

    Charakteristika programu:
    Absolvováním kurzu získá jeho účastník kompetence v oblasti posilování pozitivních vzorců chování jako prvku prevence výskytu a prohlubování nežádoucích projevů jednání u dětí, dospívajících a dospělých osob využívajících služeb sociální péče a sociální prevence. Pomocí metod aplikované behaviorální analýzy (dále ABA) se eliminuje nežádoucí chování, dochází k prohlubování a upevňování základních návyků každodenního života, posiluje se adaptace, sebeobsluha, zlepšuje se komunikace a sociální interakce. Používané metody jsou s využitím individuálního plánu intervence adaptovány podle potřeb každého klienta. ABA je vhodným doplněním postupů a metod používaných ve službách sociální péče (např. v domovech pro osoby se zdravotním postižením, domovech pro seniory, domovech se zvláštním režimem, ve stacionářích, centrech denních služeb apod.) a ve službách sociální prevence (zejména ve službách rané péče, a dále pak sociálně aktivizačních službách pro rodiny s dětmi/seniory/osoby se zdravotním postižením, sociálně terapeutických dílnách a sociální rehabilitaci).

    Profil absolventa:
    Techniky ABA je možné uplatnit v jakémkoli přirozeném prostředí včetně prostředí školy nejčastěji při práci s lidmi s PAS a jinými neurovývojovými poruchami.

    Garant kurzu: doc. PhDr. Karel Pančocha, Ph.D.

    Lektor kurzu: Mgr. Zuzana Maštenová, BCBA

    Délka kurzu: semestr jaro 2022 – celkem 40 vyučovacích hodin

    Termín a místo konání kurzu:
    18. 2. 2022
    11. 3. 2022
    12. 3. 2022
    6. 5. 2022
    7. 5. 2022
    vždy od 9.00 do 17.00 hod.

    Kurz bude probíhat KONTAKTNĚ (prezenčně) v prostorách PdF MU (učebna 30, budova D, Poříčí 31, 603 00 Brno). Upozorňujeme, že vstup do budov PdF MU může být podle aktuální epidemické situace omezen např. pouze na osoby splňující podmínky systému O-N (očkování - laboratorně potvrzené prodělání onemocnění covid-19 před méně než 180 dny).
    S ohledem na aktuální epidemickou situaci může být kurz převeden do on-line formy za pomoci videokonferenčního softwaru ZOOM (Není potřeba mít instalovaný žádný speciální software, i když použití aplikace ZOOM se doporučuje. Je však potřeba mít osobní počítač nebo notebook s možností přehrávání obrazu a zvuku a stabilní připojení k internetu).
    Bližší informace budou zájemcům o kurz zaslány před 1. termínem konání kurzu.

    Obsahový plán kurzu:
    Úvod a organizační aspekty kurzu
    Téma 1. Aplikovaná behaviorální analýza jako vědní obor
    Téma 2. Základní principy a pojmy v aplikované behaviorální analýze
    Téma 3. Úvod do měření chování
    Téma 4. Měřitelné dimenze chování
    Téma 5. Sběr, vizualizace a analýza dat
    Téma 6. Úvod do etiky a zásad profesního chování
    Téma 7. Základy diagnostiky
    Téma 8. Úvod do aplikace metod behaviorální změny
    Téma 9. Učení nových dovedností v konkrétních situacích
    Téma 10. Metoda intenzivního učení (tzv. ITT)
    Téma 11. Základy behaviorální intervence
    Téma 12. Implementace programů aplikované behaviorální analýzy
    Závěrečný test


    Cena kurzu: 5 000 Kč (platba přes Obchodní centrum MU)

Celková cena: 5 000 Kč vč. DPH