angličtinaPřihlášení do IS MU

Jídlo jako lék I.: Složení potravin a vliv zpracování potravy na naše zdraví

Tato nabídka není nyní v prodeji.

19.9. - 14.11.2023, Online kurz


Tento kurz je součástí 3-dílného cyklu. Další části se budou zaměřovat na oblasti dietetiky, interakcí, poruch příjmu potravy a specifických diet při některých onemocněních a specifických stavech.


Charakteristika kurzu:

Víme, jaké potraviny a výsledná jídla nás mohou uzdravovat, a která nám naopak rychle anebo naopak nenápadně zdraví ničí? Víme jaké potraviny „užívat“ jako uzdravující a kterým se raději vyhnout?

Za svůj život můžeme snít potraviny, které našemu tělu nic nedají a tak se můžeme cítit stále unavení, nebo nás mohou potkat ne úplně příjemné choroby způsobené nevhodnou stravou. Můžeme si ale také vybrat takovou cestu, kdy budeme svým aktivním výběrem své stravy přispívat k tomu, že se budeme cítit více zdraví a vitální. Záleží jen na nás a na našem postoji: důležité je se dobře a správně najíst.

Pojďme se tedy podívat na základní kameny a podrobné složení naší potravy. Rozebereme si vliv vybraných cukrů, tuků, bílkovin, nezbytných vitamínů a látek udržujících potraviny stabilní. Podíváme se také na tzv. „superpotraviny“ a doplňky stravy jako na látky, které nám mohou pomoci zdraví upevnit a zjistíme také, co do stravy příliš nezařazovat.

Účastníci:

Kurz je určen pro každého, kdo se zajímá o své zdraví a chce se dovědět (nebo si připomenout) důležité poznatky a doporučení z oblasti výživy a přístupu ke stravování.

Obsah kurzu:
  1. Cukry, umělá sladidla, typy a využití vlákniny, význam a možnosti ovlivnění glykemického indexu potravy (19.9.2023, doc. Opatřilová, dr. Vranová)
  2. Tuky jako nedílná a velmi důležitá součást potravy (26.9.2023, doc. Opatřilová)
  3. Bílkoviny, základ jídelníčku? (3.10.2023, doc. Opatřilová)
  4. Doplňky stravy - legislativa, vztah léky vs. potravní doplňky, potraviny nového typu a jejich užití ve výživě i doplňcích stravy (10.10.2023, dr. Vranová)
  5. Potraviny pro zvláštní výživu - složení, výroba, předepisování a úhrada zdravotní pojišťovnou, indikace (17.10.2023, dr. Vranová)
  6. Aditiva, konzervanty,... "prostě éčka" (24.10.2023, doc. Opatřilová)
  7. Vitamíny (31.10.2023, doc. Opatřilová)
  8. Superpotraviny (7.11.2023, dr. Vranová)
  9. Fermentace, význam a provedení (14.11.2023, dr. Lžičař)
Časový harmonogram:
  • 9 online přednášek v trvání 90 minut
  • Přednášky budou probíhat online vždy v v úterá od 16:30 do 18:00, od 19. do 14.11.2023 (Každá přednáška bude nahrávaná a přístupná přihlášeným účastníkům po dobu 1 týdne)
Přednášející:
  • doc. PharmDr. Renata Kubínová, Ph.D.
  • PharmDr. MVDr. Vilma Vranová, Ph.D.
  • PharmDr. Marek Lžičař

Forma výuky:
Online přes platformu MS Teams

Kurz proběhne v případě min. 12 přihlášených účastníků.

Další informace na webu Farmaceutické fakulty MU.


Celková cena: 3 900 Kč vč. DPH