angličtinaPřihlášení do IS MU

PROVUC (V) - Cesta k učitelství dějepisu – propojení teorie s praxí (JS2024)

Tato nabídka není nyní v prodeji.

    Charakteristika kurzu:
    Kurz kombinovanou formou výkladu, workshopu a vybraných seminárních forem napomáhá schopnosti učitelů a učitelek v samostatné orientaci ve studijním programu budoucích učitelů a učitelek dějepisu, resp. jeho připomínkování ve smyslu hlubšího propojení s praxí. Cílem kurzu je rozšíření role PU vzdělavatele budoucích učitelů o spolupráci s VŠ vzdělavateli prostřednictvím hlubšího poznání kurikula oboru a oborové didaktiky. Předpokládá komunikaci v profesním jazyku při vhledu do kurikula studentů učitelství dějepisu a jeho směřování tak, aby PU i studenti při spolupráci na učitelské praxi mohli kurikulum vědoměji, cíleněji a účinněji uplatnit. Dalším cílem je distribuovat mezi učitele informace o aktuálních vzdělávacích trendech ve vyučování dějepisu, a naopak získávat od učitelů zpětnou vazbu z praxe týkající se přípravy učitelů dějepisu (např. jejich silné a slabé stránky), kterou je následně možné implementovat do předmětů a programů zajišťovaných katedrou historie. Komplexním cílem je dosažení harmonického propojení a vzájemného učení se mezi VŠ (někdy viděnou teorií) a PU na ZŠ („praxí“). Jde tedy o obousměrně propojené předávání informací, stanovování slabých míst a jejich následné zaplňování. Kurz nabízí mj. pohled na aktuální problematiku předmětů odborného historického základu, didaktiky oboru a jejich propojení do výukové praxe ZŠ, SŠ. V rámci kurzu má být dosaženo modelu, který posílí kompetence všech zainteresovaných stran v rámci přípravy budoucích učitelů dějepisu a uvede všechny tyto činitele v soulad.

    Požadované předpoklady uchazeče:
    Kvalifikovaní učitelé, kteří chtějí vykonávat specializovanou činnost provázejícího učitele na fakultní škole PdF MU a získali praxi spočívající ve výkonu přímé pedagogické činnosti v délce 5 let.

    Garant kurzu: PhDr. Kamil Štěpánek, CSc.

    Lektor kurzu: Mgr. Jiří Mihola, Ph.D.; doc. Marie Koldinská, Ph.D.; PhDr. Kamil Štěpánek, CSc.; Mgr. Miroslav Jireček, Ph.D.

    Délka kurzu: dvoudenní prezenční kurz (celkem 8 vyučovacích hodin - 2x 4 vyučovací hodiny)

    Termín konání kurzu: 14. 3. a 28. 3. 2024 vždy od 14.00 do 17.30 hod.

    Obsahový plán kurzu:
    • Předměty tvořící základ odborného historického vzdělání budoucích učitelů dějepisu: analýza koncepce, obsahu, trendů, řízená diskuse ke klíčovým aspektům (2 vyučovací hodiny, lektor dr. Mihola).
    • Předměty tvořící navazující a pedagogicky modifikující odborný historický základ: analýza koncepce, obsahu, trendů, řízená diskuse ke klíčovým aspektům (2 vyučovací hodiny, lektorka doc. Koldinská).
    • Předměty tvořící didaktickou složku přípravy učitelů dějepisu – analýza koncepce, obsahu, trendů, řízená diskuse ke klíčovým aspektům (3 vyučovací hodiny, lektor dr. Štěpánek).
    • Předměty tvořící specifickou didaktickou složku přípravy učitelů dějepisu – didaktika regionálního dějepisu, didaktika badatelské výuky (1 vyučovací hodina, lektor dr. Jireček).
    Průběh kurzu a způsob jeho ukončení: Absolvent kurzu obdrží osvědčení o absolvování kurzu.

    Cena kurzu: Kurz je zdarma.

    Termín podání přihlášky: do 29. 2. 2024

Celková cena: 0 Kč vč. DPH