angličtinaPřihlášení do IS MU

Kurz Od učebnice k umělé inteligenci ve výuce: média ve vzdělávání na ZŠ a SŠ (PS2024)

Charakteristika kurzu:
Cílem kurzu je zvýšit citlivost k mediálním sdělením všeho typu a podpořit kompetence k práci s různými typy médií v rámci vlastní výuky. Kurz nabídne jiný pohled na učebnice a další mediální nástroje ve výuce občanské výchovy, základů společenských věd a dalších sociálně-vědních a humanitních oborů na ZŠ, ale i SŠ. V prvním bloku kurzu se účastníci kurzu seznámí s tím, jak je možné vnímat učebnice jako médium, a bude provedena analýza obsahu učebnic a reflexe možnosti jejich využití. Ve druhé části budou účastníci kurzu seznámeni s výukovým nástrojem „DigiHavel“, na jehož vývoji se podílel dr. Štěrba, lektor kurzu.

Požadované předpoklady uchazeče:
Kurz je určen pro kvalifikované učitele ZŠ nebo SŠ bez nutnosti aprobovanosti na občanskou výchovu/základy společenských věd.

Profil absolventa:
Kurz procvičí schopnosti učitelů využívat adekvátně tradiční média i novomediální nástroje ve výuce. Současně zvyší citlivost vyučujících k mediovaným obsahům, a to včetně těch, které se objevují v učebnicích. Skrze trénink mediální analýzy zvýší citlivost k aktuálním společenským tématům. Kurz také zlepší kompetence využívání pokročilých nástrojů pracujících s umělou inteligencí ve výuce.

    Garant kurzu: Mgr. Barbora Vacková, Ph.D.

    Lektoři kurzu: Mgr. Barbora Vacková, Ph.D.; PhDr. Radim Štěrba, Ph.D.

    Délka kurzu: jednodenní kurz (celkem 8 hodin)

    Termín a místo konání kurzu:
    24. 10. 2024 vždy od 9.00 do 16.00 v prostorách PdF MU (bude upřesněno)

    Obsahový plán kurzu:
    • Jak rozumět médiím a jak média konstruují náš svět? Seznámení s tématem a základními teoretickými přístupy formou přednášky a diskuze (2 vyučovací hodiny, lektorka dr. Vacková).
    • Jaký svět představují učebnice? Společná kritická analýza vybraných učebnic formou workshopu: obsah učebnic OV/ZSV a sestavení obrazu, který o světě nabízejí; hledání cesty, jak s těmito obrazy pracovat (učitelé si mohou přinést materiály, se kterými jsou zvyklí pracovat) (2 vyučovací hodiny, lektorka dr. Vacková).
    • Co jsou nová média? Seznámení s definicí a konceptualizací nových médií (1 vyučovací hodina).
    • Jak využít AI ve Výchově k občanství? Workshop, který seznámí učitele s možnostmi využívání AI a představí jim konkrétní výukové nástroje (3 vyučovací hodiny, lektor dr. Štěrba).

    Průběh kurzu a způsob jeho ukončení: Absolvent kurzu obdrží papírové osvědčení o absolvování programu celoživotního vzdělávání.

    Cena kurzu: Účastnický poplatek je hrazen z projektu, který je financován z příspěvku MŠMT (Ukazatel I) poskytnutý MU z Programu na podporu strategického řízení vysokých škol (dále jen PPSŘ) pro roky 2022-2025.

    Termín podání přihlášky: do 10. 10. 2024

    Počet uchazečů: max. 15

    UPOZORNĚNÍ:
    Přihlášení na kurz probíhá formou provedení objednávky kurzu v OC MU. Objednávku kurzu provádí sám zájemce na svou osobu.

    Zájemci, kteří nejsou absolventi MU, uvedou v objednávce do kolonky Poznámka místo narození, příp. i rodné příjmení (z důvodu vystavení osvědčení).

Celková cena: 0 Kč vč. DPH
 Koupit
Podmínky prodeje
Lze objednat do 10. 10. 2024 vč. | Dostupná kapacita: 15