angličtinaPřihlášení do IS MU

Evropská unie - základní fakta a milníky

Tato nabídka není nyní v prodeji.

    Předmět je koncipovaný jako základní vhled do problematiky evropského integračního procesu. Je zaměřen na čtyři základní aspekty: politický vývoj EU, její instituce, politiky a rozšiřovací proces. Vysvětluje Hlavním cílem předmětu je: porozumět základním mezníkům vývoje EU včetně aktuálního dění, orientovat se v institucionální struktuře EU, získat znalosti o fungování zásadních politik EU a porozumět procesu rozšiřování ES/EU. Poskytuje základní informace o EU.
    • Rozvrh: podzim 2017
    • Katedra mezinárodních vztahů a evropských studií – Fakulta sociálních studií
    Vyučující

    Osnova
    Předmět je rozdělen do následujících bloků (podrobný harmonogram předmětu viz interaktivní osnova v IS MU):
    I. 1.-3. Dějiny evropské integrace, přehled základního smluvního rámce (Markéta Pitrová);
    II. 4.-6. Instituce EU, jejich fungování, rozhodovací proces (Petr Kaniok, Markéta Pitrová);
    III. 7.-9. Společné politiky, vybrané koordinované politiky a jejich financování (Zdeněk Sychra);
    IV. 10.-11. Rozšiřování EU, strategie a přístupy (Zdeněk Sychra).
    Omezení zápisu do předmětu
    Předmět si smí zapsat nejvýše 220 stud.
    Jiné omezení: Kurz nemohou zapisovat studenti oboru Politologie (od im. roku 2009/2010, kdy ho musí absolvovat jako povinný kurz pod kódem POL359 Současná Evropská unie). Studenti oboru Evropská studia si zapisují předmět pouze v 1. ročníku bakalářského stupně.
    Informace učitele
    POZNÁMKA:
    Předmět je v první řadě určen všem studentům MU se zájmem o problematiku EU bez její předchozí podrobné znalosti. Je také vhodný jako přípravný kurz v případě, že student plánuje navštěvovat další předměty zaměřené na evropskou integraci, respektive Evropskou unii.

    Literatura k předmětu je pouze doporučená, směřující na studenty se zájmem o další prohloubení získaných informací. Samotná zkouška vychází z obsahu přednášek, proto důrazně doporučujeme pravidelnou účast. Jako podpůrný materiál ke studiu slouží powerpointové prezentace. Samy o sobě ovšem nepostačují k absolvování předmětu.

    UPOZORNĚNÍ:
    Výuka na FSS MU předpokládá, že studenti znají studijní předpisy a že se nedopouštějí podvodného plnění studijních povinností, zejména opisování u zkoušek a plagiátorství, tedy vydávání cizích myšlenek za vlastní a přebírání myšlenek jiných autorů bez uvedení autorství. Plagiátorství patří k nejzávažnějším etickým proviněním v akademickém prostředí, popírá poslání university i smysl studia. Z právního hlediska je plagiátorství krádeží cizího duševního vlastnictví. Podvodné plnění studijních povinností nemůže být za žádných okolností na FSS tolerováno. Každý případ podvodného chování bude trestán nejpřísnější sankcí, a to nepodmínečným vyloučením ze studia. Studentům doporučujeme co nejdůkladněji se seznámit s problémem plagiátorství a se způsoby, jak se mu vyhnout.

Celková cena: 1 650 Kč vč. DPH