angličtinaPřihlášení do IS MU

Základy ekonometrie – podzim 2021 (BKE_ZAEK)

Tato nabídka není nyní v prodeji.

    Základy ekonometrie

    Cílem kurzu je poskytnout studentům potřebné dovednosti k využívání ekonometrických metod, využitelných v ekonomii, ve financích nebo obchodu. Studenti si v rámci kurzu osvojí znalosti základů regresní analýzy, což jim umožní dobře porozumět řadě odborných textů právě z oblastí ekonomie, financí nebo z oblasti podnikové sféry.
    Úvod kurzu je zaměřen na modely jednoduché i vícerozměrné regrese. Tyto modely jsou rozebírány poměrně do hloubky a to v rámci ilustrativních příkladů z ekonomické oblasti. Pozornost je věnována pečlivé interpretaci výsledků regresní analýzy a testování ekonomických hypotéz. Část kurzu poskytuje úvod do oblasti moderních nástrojů analýzy ekonomických časových řad. Předmětem zájmu je rovněž přehled mírně pokročilejších ekonometrických témat, jakými jsou regrese s využitím panelových dat a diskrétních závisle vysvětlujících proměnných.
    Po absolvování kurzu budou studenti schopni využívat regresní modely v řadě oblastí a budou stejně tak schopni kriticky hodnotit dosažené regresní výsledky empirického výzkumu z oblasti ekonomie, financí, podnikového hospodářství a dalších. Absolventi budou schopni identifikovat a řešit řadu ekonometrických problémů v analýze časových řad i dat průřezových a osvojí si znalosti používání základních ekonometrických metod.
    • Rozvrh: podzim 2021
      So 23. 10. 16:00–19:50 P106, Pá 5. 11. 16:00–19:50 P106, So 4. 12. 8:00–11:50 P103
    • Katedra ekonomie – Ekonomicko-správní fakulta
    Vyučující

    Osnova
    BLOK 1
    1. Úvod do ekonometrie a práce s daty
    2. Netechnický úvod do regrese
    3. Regresní model s jedinou vysvětlující proměnnou
    4. Model vícenásobné regrese
    BLOK 2
    5. Uvolnění klasických předpokladů – heteroskedasticita
    6. Uvolnění klasických předpokladů – autokorelace náhodných složek
    7. Metoda instrumentálních proměnných
    BLOK 3
    8. Modely panelových dat
    9. Modely kvalitativních a omezených vysvětlovaných proměnných
    10. Analýza jednorozměrných časových řad
    11. Regrese s časovými řadami
    12. Vektorové autoregresní modely
    13. Další metody, modely a nástroje ekonometrie
    Informace učitele
    Jakékoli opisování, zaznamenávání nebo vynášení testů, používání nedovolených pomůcek jakož i komunikačních prostředků nebo jiné narušování objektivity zkoušky (zápočtu) bude považováno za nesplnění podmínek k ukončení předmětu a za hrubé porušení studijních předpisů. Následkem toho uzavře vyučující zkoušku (zápočet) hodnocením v ISu známkou "F" a děkan zahájí disciplinární řízení, jehož výsledkem může být až ukončení studia.

Celková cena: 3 920 Kč vč. DPH