Bi2060 Základy mikrobiologie

Přírodovědecká fakulta
jaro 2015
Rozsah
2/0. 2 kr. (plus ukončení). Ukončení: zk.
Vyučující
doc. Ing. Martin Krsek, CSc., MSc (přednášející)
Garance
doc. Ing. Martin Krsek, CSc., MSc
Ústav experimentální biologie – Biologická sekce – Přírodovědecká fakulta
Dodavatelské pracoviště: Ústav experimentální biologie – Biologická sekce – Přírodovědecká fakulta
Rozvrh
Po 15:00–16:50 B11/306
  • Rozvrh seminárních/paralelních skupin:
Bi2060/01: Čt 7:00–7:50 E25/111, M. Krsek
Bi2060/02: Čt 8:00–8:50 E25/111, M. Krsek
Bi2060/03: Čt 9:00–9:50 E25/111, M. Krsek
Předpoklady
NOW( Bi2060c Základy mikrobiologie - cv. )
Zkouška z organické chemie a biochemie nebo základní kurz chemie, který obsahuje organickou chemii a biochemii.
Omezení zápisu do předmětu
Předmět je nabízen i studentům mimo mateřské obory.
Mateřské obory/plány
Cíle předmětu
Hlavním cílem kurzu je podat studentům základní znalosti o: základních skupinách mikroorganismů - viry, bakterie (včetně sinic), Archaea, houby; struktuře a funkci virionu; struktuře a funkci prokaryotické buňky; rozdílech ve stavbě buňky sinic a archeí; eukaryotických mikroorganismech; růstu a množení mikroorganismů; výživě mikroorganismů; energetickém metabolismu chemoorganotrofů a chemolitotrofů; fototrofních mikroorganismech; základech genetiky a molekulární biologie mikroorganismů; mikrobiálních společenstvech; významu mikroorganismů v životním prostředí; průmyslovém využití mikroorganismů; nejdůležitějších taxonomických skupinách bakterií, archeí a hub; mikroorganismech jako původcích infekčních onemocnění. Po skončení kurzu bude student schopen - porozumět a vysvětlit odlišnosti mezi prokaryotickými a eukaryotickými organizmy - pochopit vzájemné vztahy mezi organizmy navzájem - vysvětlit vztahy mezi mikroorganizmy a vnějším prostředím - dokladovat podíl mikroorganizmů na změnách vnějšího prostředí - uvést využití mikroorganizmů v biotechnologiích
Osnova
  • Charakteristika základních skupin mikroorganismů, jejich postavení ve fylogenetickém stromu organismů. Prokaryotická a eukaryotická buňka, stavba buňky bakterií (i sinic) a archeí, dělení prokaryotické buňky, diferenciace - sporulace. Prokaryotické mikroorganismy - bakterie a archaea, struktura a funkce buňky, nejdůležitější zástupci, jejich výskyt a význam. Sinice. Archaea. Eukaryotické mikroorganismy - houby (mikroskopické vláknité houby, kvasinky) - struktura a funkce buňky, výskyt a význam. Viry - stavba virových částic, životní cyklus virů, nejvýznamnější zástupci a jejich význam. Růst a množení mikroorganizmů - životní cyklus prokaryotické buňky, růstová křivka bakterií, kinetika bakteriálního růstu. Vliv faktorů vnějšího prostředí - teplota, tlak, pH, extrémní podmínky, přizpůsobení mikroorganismů, antimikrobní látky, antibiotika a chemoterapeutika, dezinfekce a sterilizace. Metabolismus mikroorganismů - obecné vlastnosti metabolických drah, metabolismus bakterií a archeí, výživa a energetický metabolismus, anabolismus. Fixace vzdušného dusíku, metanogeneze, produkce sekundárních metabolitů. Chemolitotrofie a fototrofie, bakteriální fotosyntéza. Dědičnost, proměnlivost a přenos znaků u prokaryotických mikroorganismů - základy genetiky bakterií, specifika molekulární biologie bakterií a archeí a jejich význam, přenos genetické informace u prokaryot (plazmidy, transformace, transdukce a konjugace), význam mikroorganismů v genovém inženýrství a biotechnologiích. Účelové chování bakteriální buňky - taxe a quorum sensing Výskyt a význam mikroorganismů v prostředí, vzájemné vztahy mezi mikroorganismy navzájem a mezi mikroorganismy a vyššími organismy, mikroflóra lidského těla. Mikroorganismy jako původci onemocnění. Faktory virulence a mechanismy překonání ochrany hostitelské buňky. Onemocnění způsobená mikroorganismy. Mikroorganismy v zemědělství a průmyslu - potravinářství, chemický průmysl, odpadové hospodářství.
Literatura
    doporučená literatura
  • KAPRÁLEK, František. Základy bakteriologie. Praha: Karolinum, 2000, 241 s. ISBN 8071848115. info
  • Mikrobiologie :pro potravináře a biotechnology. Edited by Ludmila Šilhánková. 2. vyd. Praha: Victoria Publishing, 1995, 361 s. ISBN 80-85605-71-6. info
  • NĚMEC, Miroslav a Dana HORÁKOVÁ. Základy mikrobiologie pro učitelské studium. 2. vyd. Brno: Masarykova univerzita v Brně, 1993, 233 s. ISBN 8021008172. info
  • JANDOVÁ, Božena a Ludmila KOTOUČKOVÁ. Praktikum z mikrobiologie. 1. vyd. Brno: Vydavatelství MU, 1996, 67 s. ISBN 80-210-1374-5. info
  • NESTER, Eugene W. Microbiology :a human perspective [Nester, 1998]. 2nd ed. Boston: McGraw-Hill, 1998, xxxi, 848. ISBN 0-697-28602-9. info
  • MCKANE, Larry a Judy KANDEL. Microbiology : essentials and applications. 2nd ed. New York: McGraw-Hill, 1995, 843 s. ISBN 0070451540. info
  • MADIGAN, Michael T. a John M. MARTINKO. Brock biology of microorganisms. 11th ed. Upper Saddle River, N.J.: Pearson Prentice Hall, 2006, xxv, 992. ISBN 0131968939. info
Výukové metody
Výuka je prováděna formou Powerpoint prezentace.
Metody hodnocení
Účast na přednáškách, písemná zkouška sestávající z 20 otazek, každá odpověď získává maximálně 4 body, k úspěšnému složení zkoušky je třeba minimálně 41 bodů.
Navazující předměty
Informace učitele
Výuka v tomto rozsahu je určena pro studenty oborů biochemie a chemie konzervování a dalším zájemcům z jiných oborů. Náplní předmětu je přehled základních poznatků z obecné a aplikované mikrobiologie, se zaměřením na růst, výživu, metabolismus a kontrolu mikroorganismů a praktický význam a využití mikroorganismů.
Další komentáře
Studijní materiály
Předmět je vyučován každoročně.
Nachází se v prerekvizitách jiných předmětů
Předmět je zařazen také v obdobích jaro 2011 - akreditace, jaro 2009, jaro 2010, jaro 2011, jaro 2012, jaro 2012 - akreditace, jaro 2013, jaro 2014, jaro 2016, jaro 2017, jaro 2018, jaro 2019, jaro 2020, jaro 2021, jaro 2022, jaro 2023, jaro 2024, jaro 2025.