Masarykova univerzita

Výpis publikací

česky | in English

Filtrování publikací

    2020

    1. FIDRICH, Lukáš, Dagmar MATOULKOVÁ, Brožová MARTINA a Miroslav NĚMEC. Potential of technological yeast strains for commercial beta-glucan production using the low-cost medium. Online. In Tomáškovy dny 2020 - XXIX. konference mladých mikrobiologů 2020. Brno, 2020, s. 10. ISBN 978-80-210-9611-0.

    2019

    1. VONTROBOVÁ, Eva, Petra KUBIZNIAKOVÁ, Jaromír FIALA, Jiří SOCHOR a Dagmar MATOULKOVÁ. Autochthonous yeasts as one of the tools to produce wines by original technologies. Kvasný průmysl. Výzkumný ústav pivovarský a sladařský, 2019. ISSN 0023-5830. Dostupné z: https://dx.doi.org/10.18832/kp2019.65.38.
    2. FIDRICH, Lukáš, Dagmar MATOULKOVÁ, Martina BROŽOVÁ a Miroslav NĚMEC. Potential of technological yeast strains for commercial beta-glucan production using low-cost medium. In The Biomania Student Scientific Meeting & EUSynBioS Symposium 2019. 2019.

    2018

    1. FIALA, Jaromír, Eva VONTROBOVÁ, Dagmar MATOULKOVÁ, Petra KUBIZNIAKOVÁ, Lukáš FIDRICH a Jana OLŠOVSKÁ. Evoluce vinařské kvasinky. In EPS Academy - Víno - věda, historie, současnost. 2018.
    2. MATOULKOVÁ, Dagmar, Eva VONTROBOVÁ, Martina BROŽOVÁ a Petra KUBIZNIAKOVÁ. Microbiology of brewery production – bacteria of the order Enterobacterales. Kvasný průmysl. PRAGUE: Výzkumný ústav pivovarský a sladařský, 2018, roč. 64, č. 4, s. 161-166. ISSN 0023-5830. Dostupné z: https://dx.doi.org/10.18832/kp201824.
    3. NĚMEC, Miroslav a Dagmar MATOULKOVÁ. Základy obecné mikrobiologie. 1. dotisk 1. vyd. Brno: Masarykova univerzita, 2018, 256 s. ISBN 978-80-210-7923-6.

    2017

    1. KUBIZNIAKOVÁ, Petra, Eva VONTROBOVÁ, Tomáš VRZAL a Dagmar MATOULKOVÁ. Brewing microbiology - lactic acid bacteria and cultivation methods of their detection – Part III. Kvasný průmysl. Výzkumný ústav pivovarský a sladařský, 2017, roč. 63, č. 6, s. 307-313. ISSN 0023-5830.
    2. VONTROBOVÁ, Eva, Jana KOPECKÁ, Gabriela ROTKOVÁ a Dagmar MATOULKOVÁ. Faktory ovlivňující produkci senzoricky aktivních látek u pivovarských a vinařských kvasinek. Kvasný průmysl. Výzkumný ústav pivovarský a sladařský, 2017, roč. 63, č. 4, s. 173-189. ISSN 0023-5830. Dostupné z: https://dx.doi.org/10.18832/kp201720.
    3. MATOULKOVÁ, Dagmar a Tatiana KOCHLÁŇOVÁ. Pivovarské kvasinky, spontánní kvašení (Lambic) versus kontaminace. In Jarní cena českých sládků, Zvíkovské Podhradí. 2017.
    4. KOPECKÁ, Jana, Petra KUBIZNIAKOVÁ, Lukáš FIDRICH a Dagmar MATOULKOVÁ. Storage of pitching yeast in brewery. Kvasný Průmysl. Výzkumný ústav pivovarský a sladařský, 2017, roč. 63, č. 2, s. 52-56. ISSN 0023-5830. Dostupné z: https://dx.doi.org/10.18832/kp201707.

    2016

    1. MATOULKOVÁ, Dagmar a Jana KOPECKÁ. Cesta do hlubin "duše" pivovarské kvasinky aneb genetika vs. praxe. In X. ročník Jarní ceny českých sládků. 2016.
    2. KOPECKÁ, Jana, Miroslav NĚMEC a Dagmar MATOULKOVÁ. Comparison of DNA-based techniques for differentiation of production strains of ale and lager brewing yeast. Journal of Applied Microbiology. 2016, roč. 120, č. 6, s. 1561-1573. ISSN 1364-5072. Dostupné z: https://dx.doi.org/10.1111/jam.13116.
    3. KOCHLÁŇOVÁ, Tatiana, Jana KOPECKÁ a Dagmar MATOULKOVÁ. Genotypová a fenotypová charakterizácia non-Saccharomyces kvasiniek. In 38. Pivovarsko-sladařský seminář. 2016.
    4. KOCHLÁŇOVÁ, Tatiana, David KIJ, Jana KOPECKÁ, Petra KUBIZNIAKOVÁ a Dagmar MATOULKOVÁ. Kvasinky non-Saccharomyces a jejich význam v pivovarském průmyslu – I. část –Brettanomyces (Dekkera). Kvasný Průmysl. Praha: Výzkumný ústav pivovarský a sladařský, a.s., 2016, roč. 62, 7-8, s. 198-205. ISSN 0023-5830.
    5. KOCHLÁŇOVÁ, Tatiana, David KIJ, Jana KOPECKÁ, Petra KUBIZNIAKOVÁ a Dagmar MATOULKOVÁ. Kvasinky non-Saccharomyces a jejich význam v pivovarském průmyslu – II část. Kvasný Průmysl. Praha: Výzkumný ústav pivovarský a sladařský, a.s., 2016, roč. 62, 7-8, s. 206-214. ISSN 0023-5830.
    6. KOCHLÁŇOVÁ, Tatiana, David KIJ, Jana ČMIELOVÁ, Petra KUBIZNIAKOVA a Dagmar MATOULKOVÁ. Non-Saccharomyces Yeasts and Their Importance in the Brewing Industry Part I -Brettanomyces (Dekkera). Kvasný průmysl. PRAGUE: Výzkumný ústav pivovarský a sladařský, 2016, roč. 62, 7-8, s. 198-205. ISSN 0023-5830. Dostupné z: https://dx.doi.org/10.18832/kp2016024.
    7. KOCHLÁŇOVÁ, Tatiana, David KIJ, Jana ČMIELOVÁ, Petra KUBIZNIAKOVA a Dagmar MATOULKOVÁ. Non-Saccharomyces yeasts and their importance in the brewing industry. Part II. Kvasný průmysl. PRAGUE: Výzkumný ústav pivovarský a sladařský, 2016, roč. 62, 7-8, s. 206-214. ISSN 0023-5830. Dostupné z: https://dx.doi.org/10.18832/kp2016025.
    8. KOPECKÁ, Jana a Dagmar MATOULKOVÁ. Polyfázová taxonomie technologicky významných kvasinek. Československá biologická společnost, 2016, 18 s. 25 (1). ISSN 1805-9619.
    9. FIDRICH, Lukáš, Miroslav NĚMEC a Dagmar MATOULKOVÁ. Selekce kmene Saccharomyces cerevisiae pro výrobu beta–glukanu v provozním měřítku. In 38. Pivovarsko-sladařský seminář. 2016.
    10. KOCHLÁŇOVÁ, Tatiana, Jana KOPECKÁ a Dagmar MATOULKOVÁ. Využitie non-Saccharomyces kvasiniek na výrobu piva. In 38. Pivovarsko-sladařský seminář. 2016.

    2015

    1. KOPECKÁ, Jana, Miroslav NĚMEC, Dagmar MATOULKOVÁ, Pavel ČEJKA, Markéta JELÍNKOVÁ, Jürgen FELSBERG a Karel SIGLER. Effect of Growth Conditions on Flocculation and Cell Surface Hydrophobicity of Brewing Yeast. The Journal of the American Society of Brewing Chemists. American Society of Brewing Chemists, 2015, roč. 73, č. 2, s. 143-150. ISSN 0361-0470. Dostupné z: https://dx.doi.org/10.1094/ASBCJ-2015-0324-01.
    2. KOPECKÁ, Jana, Miroslav NĚMEC a Dagmar MATOULKOVÁ. Genetic characterisation and comparison of top and bottom fermenting brewing yeast strains used in the Czech Republic (poster). In 26. Pivovarsko-sladařské dny, Olomouc. 2015.
    3. KRESCANKOVÁ, Katarína, Jana KOPECKÁ, Miroslav NĚMEC a Dagmar MATOULKOVÁ. Characterization of Technologically Utilized Saccharomyces Yeast. Kvasný průmysl. Výzkumný ústav pivovarský a sladařský, 2015, roč. 61, č. 6, s. 174-185. ISSN 0023-5830. Dostupné z: https://dx.doi.org/10.18832/kp2015019.
    4. KRESCANKOVÁ, Katarína, Jana KOPECKÁ, Miroslav NĚMEC a Dagmar MATOULKOVÁ. Charakteristika kvasiniek rodu Saccharomyces využívaných v technológiách. In XXIV. Tomáškovy dny mladých mikrobiologů. 2015.
    5. KRESCANKOVÁ, Katarína, Jana KOPECKÁ, Miroslav NĚMEC a Dagmar MATOULKOVÁ. Charakterizace technologicky využívaných kvasinek rodu Saccharomyces (poster). In 26. Pivovarsko-sladařské dny. 2015.
    6. MATOULKOVÁ, Dagmar a Jana KOPECKÁ. Mikrobiologická kontrola v pivovaru se zaměřením na pivu škodící mikroorganismy. In IX. ročník Jarní ceny českých sládků. 2015.
    7. KOPECKÁ, Jana, Jana OLŠOVSKÁ a Dagmar MATOULKOVÁ. Vliv genové exprese kvasinek na senzorický profil piva. In 26. Pivovarsko-sladařské dny. 2015.
    8. NĚMEC, Miroslav a Dagmar MATOULKOVÁ. Základy obecné mikrobiologie. 1. vyd. Brno: Masarykova univerzita, 2015, 256 s. ISBN 978-80-210-7923-6.

    2014

    1. KOPECKÁ, Jana, Dagmar MATOULKOVÁ, Miroslav NĚMEC, Markéta JELÍNKOVÁ a Jürgen FELSBERG. Comparison of DNA extraction methods in terms of yield, purity, long-term storage and downstream manipulation with brewer's yeast chromosomal DNA. The Journal of the American Society of Brewing Chemists. American Society of Brewing Chemists, 2014, roč. 72, č. 1, s. 1-5. ISSN 0361-0470. Dostupné z: https://dx.doi.org/10.1094/ASBCJ-2014-0110-01.
    2. KOPECKÁ, Jana, Dagmar MATOULKOVÁ, Jürgen FELSBERG, Markéta JELÍNKOVÁ a Miroslav NĚMEC. Genotypové odlišnosti technologických kmenů kvasinek rodu Saccharomyces. In ​ Čo nového v mikrobiológii. 2014.
    3. KOPECKÁ, Jana, Dagmar MATOULKOVÁ, Jürgen FELSBERG, Markéta JELÍNKOVÁ a Miroslav NĚMEC. Genotypové odlišnosti technologických kmenů kvasinek rodu Saccharomyces. In Petra Olejníková, Hyacinta Májeková, Helena Budájková, Peter Kabát. Čo nového v mikrobiológii - Zborník krátkych článkov. Bratislava-Praha: neuveden, 2014, s. 96-101. ISBN 978-80-971422-2-3.
    4. VÁVROVÁ, Andrea, Dagmar MATOULKOVÁ, Tereza BALÁŽOVÁ a Ondrej ŠEDO. MALDI-TOF MS Analysis of Anaerobic Bacteria Isolated from Biofilm-Covered Surfaces in Brewery Bottling Halls. The Journal of the American Society of Brewing Chemists. American Society of Brewing Chemists, 2014, roč. 72, č. 2, s. 95-101. ISSN 0361-0470. Dostupné z: https://dx.doi.org/10.1094/ASBCJ-2014-0324-01.
    5. KOPECKÁ, Jana, Miroslav NĚMEC a Dagmar MATOULKOVÁ. Mitochondriální DNA pivovarských kvasinek a její využití při rozlišení kvasinek. In 37. Pivovarsko – sladařský seminář. 2014.
    6. KOPECKÁ, Jana, Dagmar MATOULKOVÁ a Miroslav NĚMEC. Surface characteristics and taxonomy of brewing yeasts. Kvasný průmysl. Výzkumný ústav pivovarský a sladařský, 2014, roč. 60, 7-8, s. 182-190. ISSN 0023-5830.
    7. KUBIZNIAKOVÁ, Petra, Jana KOPECKÁ a Dagmar MATOULKOVÁ. Wild yeasts and methods of their detection - Part II. Kvasný průmysl. Výzkumný ústav pivovarský a sladařský, 2014, roč. 60, č. 4, s. 78-87. ISSN 0023-5830.

    2013

    1. MATOULKOVÁ, Dagmar, Jana KOPECKÁ a Petra KUBIZNIAKOVÁ. Brewing Microbiology - Wild Yeasts and Methods of Their Detection. Kvasný průmysl. 2013, roč. 59, č. 9, s. 246-257. ISSN 0023-5830.
    2. KOPECKÁ, Jana, Tereza BALÁŽOVÁ, Andrea VÁVROVÁ, Dagmar MATOULKOVÁ, Ivo SEDLÁČEK a Miroslav NĚMEC. Inovace výuky mikrobiologie Oddělení mikrobiologie a molekulární biotechnologie, PřF MU Brno. In 26. kongres Československé spolenosti mikrobiologické. 2013. ISBN 978-80-260-4507-6.
    3. KOPECKÁ, Jana, Dagmar MATOULKOVÁ, Markéta JELÍNKOVÁ, Jürgen FELSBERG a Miroslav NĚMEC. Molecular characterization of brewing and wine yeast strains in the Czech Republic. In 26th International Conference on Yeast Genetics and Molecular Biology. 2013. ISSN 0749-503X.
    4. KOPECKÁ, Jana, Dagmar MATOULKOVÁ, Jürgen FELSBERG, Markéta JELÍNKOVÁ a Miroslav NĚMEC. PCR and restriction analysis of brewing and wine yeasts. In 25. pivovarsko-sladařské dny. 2013.
    5. MATOULKOVÁ, Dagmar, Milan BITTNER, Lucie KYSELOVÁ, Tomáš BRÁNYIK, Andrea VÁVROVÁ, Tereza BALÁŽOVÁ a Ondrej ŠEDO. Výskyt Pectinatus a ostatních striktně anaerobních bakterií v biofilmu v prostředí stáčecí haly pivovaru. In 25. Pivovarsko-sladařské dny. 2013.
    6. KUBIZNIAKOVÁ, Petra, Jana KOPECKÁ a Dagmar MATOULKOVÁ. Wild yeasts and methods of their detection - comparison of culture media. In 25. Pivovarsko-sladařské dny. 2013.

    2012

    1. BITTNER, Milan, Tomáš BRÁNYIK a Dagmar MATOULKOVÁ. Adhesion of beer-spoiling microorganisms to solid surfaces. In CHISA 2012. 2012.
    2. BITTNER, Milan, Tomáš BRÁNYIK a Dagmar MATOULKOVÁ. Adhezní vlastnosti anaerobních kontaminantů piva rodu Pectinatus a Megasphaera. In 20. konference Technologie a hodnocení výrobků nápojového průmyslu. 2012.
    3. BITTNER, Milan, Tomáš BRÁNYIK, Gabriela PROCHÁZKOVÁ a Dagmar MATOULKOVÁ. Adhezní vlastnosti anaerobních kontaminantů v pivovarství. In 42. Symposium o nových směrech výroby a hodnocení potravin. 2012.
    4. BUŇKA, František, Pavel BUDINSKÝ, Markéta ČECHOVÁ, Viliam DRIENOVSKÝ, Vendula PACHLOVÁ, Dagmar MATOULKOVÁ, Vlastimil KUBÁŇ a Leona BUŇKOVÁ. Content of biogenic amines and polyamines in beers from the Czech Republic. Journal of the Institute of Brewing. 2012. ISSN 2050-0416. Dostupné z: https://dx.doi.org/10.1002/jib.31.
    5. KOPECKÁ, Jana, Dagmar MATOULKOVÁ, Miroslav NĚMEC, Markéta JELÍNKOVÁ a Jürgen FELSBERG. Identifikace průmyslových kmenů kvasinek. In 36. Pivovarsko-sladařský seminář, Plzeň. 2012.
    6. MATOULKOVÁ, Dagmar a Karel KOSAŘ. Kultivační půda pro kultivaci a identifikaci bakterií rodu Pectinatus a způsob odběru stěrů odběrovými tyčinkami. 2012. Patent. Číslo: 303565. Místo vydání: Praha. Název vlastníka: Výzkumný ústav pivovarský a sladařský, a.s. Datum registrace: 16. 4. 2010. Datum přijetí: 31. 10. 2012.
    7. SIGLER, Karel, Dagmar MATOULKOVÁ a Karel KOSAŘ. Metodika stanovení vlivu osmotického stresu na fyziologický stav pivovarských kvasinek a průběh hlavního kvašení. 2012.
    8. MATOULKOVÁ, Dagmar, Karel KOSAŘ, Martin SLABÝ a Karel SIGLER. Occurrence and species distribution of strictly anaerobic bacterium Pectinatus in brewery bottling halls. The Journal of the American Society of Brewing Chemists. 2012. ISSN 0361-0470.
    9. KOPECKÁ, Jana, Dagmar MATOULKOVÁ, Markéta JELÍNKOVÁ a Jürgen FELSBERG. Problematika identifikace průmyslových kmenů kvasinek. In Tomáškovy dny 2012. 2012. ISBN 978-80-210-5874-3.
    10. LORENCOVÁ, Eva, Leona BUŇKOVÁ, Dagmar MATOULKOVÁ, Vladimír DRÁB, Pavel PLEVA, Vlastimil KUBÁŇ a František BUŇKA. Production of biogenic amines by lactic acid bacteria and bifidobacteria isolated from dairy products and beer. International Journal of Food Science and Technology. 2012, roč. 47, č. 10, s. 2086-2091. ISSN 1365-2621. Dostupné z: https://dx.doi.org/10.1111/j.1365-2621.2012.03074.x.
    11. MATOULKOVÁ, Dagmar, Karel KOSAŘ a Karel SIGLER. Rapid, simple and specific cultivation-based method for detection of Pectinatus spp. in brewery samples. The Journal of the American Society of Brewing Chemists. 2012, roč. 70, č. 1, s. 29-34. ISSN 0361-0470. Dostupné z: https://dx.doi.org/10.1094/ASBCJ-2011-1214-01.
    12. KOPECKÁ, Jana, Dagmar MATOULKOVÁ a Miroslav NĚMEC. Yeast and its uses. Kvasný průmysl. Praha, 2012, roč. 58, 11-12, s. 326-335. ISSN 0023-5830.

    2011

    1. BRÁNYIK, Tomáš, Milan BITTNER, Jan VOLŠIČKA, Lucie SIŘIŠŤOVÁ a Dagmar MATOULKOVÁ. Adhesion of beer-spoiling microorganisms to solid surfaces. In 33rd International Congress of the European Brewery Convention. 2011.
    2. BITTNER, Milan, Jan VOLŠIČKA, Dagmar MATOULKOVÁ a Tomáš BRÁNYIK. Biofilm formation of beer-spoiling microorganisms. In 1st European Congress of Applied Biotechnology. 2011.
    3. ŘEZANKA, Tomáš, Lucie SIŘIŠŤOVÁ, Dagmar MATOULKOVÁ a Karel SIGLER. Hydrophilic interaction liquid chromatography: ESI–MS/MS of plasmalogen phospholipids from Pectinatus bacterium. Lipids. 2011, roč. 46, č. 8, s. 765-780, 6 s. ISSN 1558-9307.
    4. MATOULKOVÁ, Dagmar a Karel SIGLER. Impact of the long-term maintenance method of brewer’s yeast on fermentation course, yeast vitality and beer characteristics. The Journal of the Institute of Brewing. London: Institute of Brewing & Distilling, 2011, roč. 117, č. 3, s. 383-388. ISSN 0046-9750.
    5. LORENCOVÁ, Eva, Leona BUŇKOVÁ, P PLEVA, František BUŇKA, Dagmar MATOULKOVÁ a Vladimír DRÁB. In vitro produkce biogenních aminů technologicky významnými bakteriemi mléčného kvašení. In Proteiny 2011. 2011.
    6. MATOULKOVÁ, Dagmar a Karel KOSAŘ. Kultivační stanovení bakterií Pectinatus v pivovarském provozu. 2011.
    7. SIGLER, Karel, Alena PICHOVÁ, Dagmar MATOULKOVÁ a Petr GABRIEL. Some factors affecting beer quality. In 39th Annual Conference on Yeasts, Smolenice, SR. 2011.
    8. SIGLER, Karel a Dagmar MATOULKOVÁ. Stress responses in brewing yeast. Kvasný Průmysl. Praha: Výzkumný ústav pivovarský a sladařský, 2011, roč. 57, 7-8, s. 277-284. ISSN 0023-5830.
    9. SIGLER, Karel a Dagmar MATOULKOVÁ. Stress responses in brewing yeast. In 24. Pivovarsko-sladařské dny Brno. 2011.
    10. MATOULKOVÁ, Dagmar a Karel KOSAŘ. Výskyt bakterií Pectinatus v prostředí pivovaru. In 24. Pivovarsko-sladařské dny Brno. 2011.

    2010

    1. MATOULKOVÁ, Dagmar a Karel KOSAŘ. Detekce bakterií rodu Pectinatus v pivovarském provozu. In 25. kongres ČSSM, Stará Lesná, Vysoké Tatry, SR. 2010.
    2. MATOULKOVÁ, Dagmar, Miroslav NĚMEC a Karel SIGLER. Effect of tetrahydroiso-alpha-acids on the growth of beer-spoiling and –nonspoiling bacteria. Kvasný Průmysl. Praha, 2010, č. 10, s. 396-403.
    3. SIGLER, Karel, Dagmar MATOULKOVÁ, Petr GABRIEL, Miroslav DIENSTBIER a Dana GÁŠKOVÁ. Kvasinky a stres: z laboratorních podmínek do pivovaru. Kvasný průmysl. Praha, 2010, roč. 56, č. 2, s. 100-104. ISSN 0023-5830.
    4. MATOULKOVÁ, Dagmar. Strictly anaerobic bacteria in beer and in breweries - Identification of the genus Pectinatus. In Tomáškovy dny. 2010.

    2009

    1. MATOULKOVÁ, Dagmar a Karel SIGLER. Genetický základ schopnosti některých kmenů Lactobacillus brevis kazit pivo. In 23. pivovarsko-sladařské dny. 2009.
    2. MATOULKOVÁ, Dagmar. Identifikace bakterií rodu Pectinatus ve vzorku kontaminovaného piva. In 23. pivovarsko-sladařské dny. 2009.
    3. SIGLER, Karel, Dagmar MATOULKOVÁ, Miroslav DIENSTBIER a Petr GABRIEL. Net effect of wort osmotic pressure on fermentation course, yeast vitality, beer flavor, and haze. Applied Microbiology and Biotechnology. Německo, 2009, roč. 82, č. 6, s. 1027-1035. ISSN 0175-7598.

    2008

    1. SIGLER, Karel a Dagmar MATOULKOVÁ. Některe stresy působící na kvasnice během moderního pivovarského procesu. In 34. Pivovarsko-sladařský seminář. 2008.
    2. GABRIEL, Petr, Miroslav DIENSTBIER, Dagmar MATOULKOVÁ, Karel KOSAŘ a Karel SIGLER. Optimized Acidification Power Test of Yeast Vitality and its Use in Brewing Practice. The Journal of the Institute of Brewing. London: Institute of Brewing & Distilling, 2008, roč. 114, č. 3, s. 270-276. ISSN 0046-9750.
    3. MATOULKOVÁ, Dagmar. Striktně anaerobní bakterie v pivu a pivovarském provozu. Kvasný průmysl. 2008, roč. 54, 11-12, s. 338-343. ISSN 0023-5830.
Zobrazit podrobně
Zobrazeno: 12. 10. 2024 20:51